Quichebodem
Regelmatig sta ik in de keuken om een quiche te maken. Meestal, wanneer ik niet heel veel tijd heb, maak ik gebruik van Koopmans ‘Hartige taartdeeg’. Als ik wat meer tijd heb, maak ik mijn quichebodem zelf. Dit is namelijk helemaal niet zo moeilijk.
Benodigdheden:
- 200 gram bloem
- 100 gram koude boter
- 1 ei
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel koud water
- gedroogde bonen/ blindbak bonen
Bereidingswijze:
- Zeef de bloem en het zout in een kom, voeg hier de boter aan toe en maak er een kruimelig deeg van. Dit kan met de hand, maar kan ook in een keukenmachine.
Voeg het ei en het water toe en kneed het deeg. Kneed een minuut of 5 en maak er dan een bolletje van.
Ik maak het bolletje altijd plat en doe er plastic folie omheen, dit leg ik in de koelkast om te rusten. - Na ongeveer een half uur haal ik het deeg uit de koelkast. Verwarm de oven nu voor op 180 graden.
Rol het deeg, met een deegroller, tot een ronde lap. Deze lap moet iets groter zijn dan de vorm die je gebruikt. Leg het deeg in de ingevette vorm en druk het aan. - Ik maak gebruik van (gedroogde) bruine bonen, deze bonen gebruik ik om de korst ‘blind te bakken’. Dit houdt in dat je het deeg van te voren al bakt in de oven, zodat het deeg straks goed gaar en knapperig is.
- Knip het bakpapier rond en leg dit op de quichebodem. Bovenop het bakpapier leg je de bonen.
- Plaats de quichebodem in de oven. Bak de bodem ongeveer 25 a 30 minuten voor. Laat de bodem uit de oven afkoelen.
- Je kunt nu zelf kiezen welke quiche je gaat maken.
Eetsmakelijk!