Bakken,  Taarten

Aardbeien mascarpone taart

Vorig jaar januari heb ik voor het eerst een aardbeien tiramisu taart gemaakt. Deze taart viel ontzettend in de smaak, ik denk dat ik hem hierna nog een keer of zes heb gemaakt. Aangezien er in die taart koffie zit, is de smaak vrij sterk en in de zomer vind ik een frisse smaak wel erg lekker. Zodoende maakte ik een aardbeien mascarpone taart, ergens lijkt hij wel wat op de aardbeien tiramisu taart, maar is ook weer heel anders. Deze taart vergt wat tijd (vooral wachttijd), maar is wel heel simpel om te maken. En geloof mij, hij is erg lekker. Dezelfde dag was de taart helemaal op!

Benodigdheden:

Voor de bodem:

 • 2 eieren
 • Snufje zout
 • 75 gram suiker
 • 1 zakje vanille suiker
 • 50 gram zelfrijzend bakmeel
 • 25 gram maizena
 • 10 gram cacaopoeder
 • 2 el koud water

Voor de taart:

 • 1 sinaasappel
 • 2 el likeur 43 (kan ook weggelaten worden)
 • 1 pak lange vingers
 • 5 blaadjes gelatine
 • 500 gram aardbeien
 • 300 gram slagroom
 • 250 gram mascarpone
 • 500 gram magere kwark
 • 100 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker

Bereidingswijze:

Voor de bodem:

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
 2. Splits de eieren, bewaar het eigeel in een schaaltje. Giet het eiwit over in een grote kom, voeg 2 el water en een snufje zout toe. Mix het eiwit stijf, voeg ondertussen beetje bij beetje de suiker toe.
 3. Klop het eigeel rustig op en meng dit door het stijfgeklopte eiwit. Meng het zelfrijzend bakmeel met het cacaopoeder en schep dit voorzichtig door het stijfgeklopte eiwit. Doe dit voorzichtig, want je wilt zoveel mogelijk lucht in het beslag houden.
 4. Giet het beslag over in een met bakpapier beklede springvorm en zet voor ongeveer 20 minuten in de oven. Wil je zeker weten dat de bodem gaar is? Prik dan een satéprikker in de bodem, komt het er schoon uit? Dan is je taartbodem gaar.
 5. Laat de bodem volledig afkoelen.

Voor de taart:

 1. Was de sinaasappel en rasp de helft van de schil. Snijd de sinaasappel doormidden en knijp het sap eruit. Mix het sinaasappelsap, met de geraspte schil en likeur 43. Zet dit apart.
 2. Week de gelatineblaadjes in koud water.
 3. Snijd 2/3 van de aardbeien in kleine stukjes. Gebruik de overgebleven aardbeien ter garnering.
 4. Klop de slagroom stijf. Meng in een andere kom de mascarpone, magere kwam en de suikers door elkaar. Schep hierna de opgeklopte slagroom door het mascarpone mengsel.
 5. Knijp de gelatineblaadjes uit. Stop de blaadjes in een klein pannetje met 1 el water, verhit de gelatine tot het opgelost is. Schep 2 el van het mascarpone mengsel door de opgeloste gelatine en roer dit goed door elkaar. Voeg hierna het gelatine mengsel in de kom bij het marscarpone mengsel. Roer alles goed door elkaar.
 6. Schep als laatste de klein gesneden aardbeien in het mascarpone mengsel.
 7. Verdeel de helft van het mengsel over de afgekoelde bodem van de taart.
 8. Week de lange vingers in het sinaasappelsap die je eerder hebt gemaakt en verdeel de lange vingers in de springvorm.
 9. Verdeel de andere helft van het mengsel over de lange vingers.
 10. Zet de taart voor minimaal 3 uur in de koelkast.
 11. Garneer de taart met de overgebleven aardbeien en eventueel wat aardbeienjam. Dit gaat het makkelijkste door de aardbeienjam warm te maken in de magnetron, hierdoor kun je het beter verdelen over de taart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *